Vad är ADHD-medicin?

Vad är ADHD-medicin?

Efter att någon har diagnostiserats med ADHD kan läkare ordinera medicin för att behandla det. Medicin botar inte ADHD. Men det hjälper till att öka förmågan att uppmärksamma, sakta ner och ha mer självkontroll.

Varför behöver människor ADHD-medicin?

Alla med ADHD behöver inte medicin. Men medicin kan hjälpa de flesta med ADHD att hålla sig fokuserade längre, lyssna bättre och pirra mindre.

Människor drar också nytta av terapi för att lära sig och träna färdigheter som att hålla sig organiserad, hantera skolarbete eller hantera stress. Medicin är inte en genväg för att bemästra dessa färdigheter. Men det hjälper människor att hålla fokus på att lära sig dem.

Hur fungerar ADHD-medicin?

ADHD-läkemedel förbättrar uppmärksamheten genom att hjälpa normala hjärnkemikalier att fungera bättre.

Läkemedlen är inriktade på två hjärnkemikalier, dopamin och noradrenalin. Dessa kemikalier påverkar en persons uppmärksamhet och koncentration.

Hur tar människor ADHD-medicin?

Personer med ADHD kan ta olika mediciner. Alla av dem behöver ett recept, och de flesta tas genom munnen. De finns som en tablett som sväljs, tuggas eller löses upp, eller kapslar som kan sväljas eller öppnas och strös på maten. Vissa kommer i en vätska eller ett plåster som sätts på huden.

Folk tar vanligtvis ADHD-läkemedel en eller två gånger om dagen, beroende på medicinen.

Stimulantia

Dessa läkemedel inkluderar metylfenidat (varumärken inkluderar Ritalin, Concerta, Focalin, Daytrana) och amfetamin (t.ex. Adderall, Dexedrine, Vyvanse).

Stimulantia fungerar så fort du tar dem. Hur länge de håller beror på medicinen:

Kortverkande formler håller i cirka 3–6 timmar.
Långverkande formler stannar i kroppen i upp till 12 timmar. De kan vara till hjälp för personer som har en lång skoldag och behöver medicinen för att hålla fokus för läxor eller fritidsaktiviteter.

Icke-stimulerande medel

Dessa läkemedel inkluderar atomoxetin (Strattera), klonidin (Kapvay), guanfacin (Intuniv) och viloxazin (Quelbree). Icke-stimulerande medel kan ta upp till några veckor innan de börjar fungera. Sedan jobbar de i 24 timmar.

Innan du skriver ut medicin kommer vårdteamet att fråga om du tar några andra läkemedel. Detta inkluderar receptfria läkemedel och kosttillskott (som vitaminer eller växtbaserade läkemedel). Vårdteamet kommer också att vilja veta om din familjs medicinska historia, särskilt om några familjemedlemmar hade eller har hjärtsjukdom.

Läkare börjar vanligtvis med att ordinera en låg dos av ett stimulerande läkemedel. Om du tar ett nytt ADHD-läkemedel eller -dos, kommer läkaren att vilja att du och din förälder tittar på och ser om medicinen hjälper.

Människor reagerar olika på mediciner. Om det första läkemedlet inte verkar fungera, även vid den högsta dosen, kan en läkare prova ett annat läkemedel. Vissa människor behöver ta mer än ett ADHD-läkemedel för att få bästa resultat.

Vad mer kan jag göra?

Du och dina föräldrar bör se upp för eventuella biverkningar om du tar en ny ADHD-medicin. Din läkare kommer att justera dosen och hur ofta du tar läkemedlet baserat på hur mycket läkemedlet hjälper och om du har biverkningar.

Du kan behöva gå på flera besök hos läkaren under veckor eller månader för att hitta rätt medicin och dos. Efter det kommer vårdteamet att vilja träffa dig var 3–6 månad.

Att gå på alla uppföljningsbesök är viktigt så att vårdteamet kan kontrollera din längd, vikt, blodtryck och hjärtfrekvens. Vårdteamet kommer också att övervaka biverkningar och justera medicindosen vid behov.

För att förhindra problem, gör alltid dessa saker när du tar ADHD-medicin:

-Ta den rekommenderade dosen.
-Ta varje medicin vid rätt tidpunkt.

  • Prata med en läkare innan du slutar med medicinen eller ändrar dosen.
    -Förvara alla mediciner på ett säkert ställe där andra inte kan komma åt dem.
    -Ge inte någon av din medicin till någon annan.
    -Medicin är en del av behandlingen för ADHD. Behandling kan också innefatta terapi, föräldrastöd och skolstöd. Medicin fungerar bäst när föräldrar, lärare och terapeuter hjälper dig att lära dig sociala, känslomässiga och beteendemässiga färdigheter som inte är lätta på grund av ADHD.

Finns det några risker?

Liksom alla läkemedel kan ADHD-läkemedel ha biverkningar. Alla får dock inte biverkningar.

De vanligaste biverkningarna är aptitlöshet och sömnsvårigheter. Andra biverkningar av ADHD-medicin inkluderar orolighet, irritabilitet, humörighet, huvudvärk, magvärk, snabb hjärtfrekvens och högt blodtryck.

Biverkningar inträffar vanligtvis under de första dagarna efter att du börjar med ett nytt läkemedel eller tar en högre dos. De försvinner ofta av sig själv efter några dagar eller veckor då kroppen anpassar sig till medicinen.

Om en biverkning inte försvinner kan en läkare besluta att sänka dosen eller sluta med det läkemedlet och prova ett annat. ADHD-läkemedel stannar bara i kroppen i några timmar, så biverkningarna försvinner när medicinen lämnar kroppen.

Ditt vårdteam kommer att ge dig mer information om möjliga biverkningar för det läkemedel de ordinerar. Om du märker något som oroar dig, berätta för din förälder och prata med din läkare omedelbart.

Vissa människor gillar inte tanken på att ta medicin mot ADHD. Men rätt medicin kan göra stor skillnad. Tala med din läkare om du är orolig. Fråga frågor. Ditt vårdteam kan hjälpa dig och din förälder att avgöra om det är rätt för dig att prova ett läkemedel mot ADHD. Några av ADHD-medicinerna du kan köpa på Pillers Paradis inkluderar; amfetamin tabletter, Concerta (metylfenidat), Vyvanse kapslar, Dexedrine tabletter, Adderall tabletter och bifetaminkapslar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Köp piller online i Sverige