Vad är behandlingen för ångest?

Vad är behandlingen för ångest?

Diagnos

Du kan börja med att träffa din primärvårdspersonal för att ta reda på om din ångest kan vara relaterad till din fysiska hälsa. Han eller hon kan kontrollera efter tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd som kan behöva behandling.

Däremot kan du behöva uppsöka en mentalvårdsspecialist om du har svår ångest. En psykiater är en läkare som är specialiserad på att diagnostisera och behandla psykiska tillstånd. En psykolog och vissa andra psykiatriker kan diagnostisera ångest och ge rådgivning (psykoterapi).

För att hjälpa till att diagnostisera en ångestsjukdom kan din mentalvårdare:

  • Ge dig en psykologisk utvärdering. Detta innebär att du diskuterar dina tankar, känslor och beteende för att hjälpa dig att sätta en diagnos och se efter relaterade komplikationer. Ångestsyndrom uppstår ofta tillsammans med andra psykiska problem – såsom depression eller missbruk – vilket kan göra diagnosen mer utmanande.
  • Jämför dina symtom med kriterierna i DSM-5. Många läkare använder kriterierna i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), publicerad av American Psychiatric Association, för att diagnostisera en ångeststörning.

Behandling

De två huvudsakliga behandlingarna för ångestsyndrom är psykoterapi och mediciner. Du kan ha mest nytta av en kombination av de två. Det kan ta lite försök och misstag för att upptäcka vilka behandlingar som fungerar bäst för dig.

Psykoterapi

Även känd som samtalsterapi eller psykologisk rådgivning, innebär psykoterapi att arbeta med en terapeut för att minska dina ångestsymtom. Det kan vara en effektiv behandling mot ångest.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den mest effektiva formen av psykoterapi för ångestsyndrom. Generellt är en korttidsbehandling, KBT fokuserar på att lära dig specifika färdigheter för att förbättra dina symtom och gradvis återgå till de aktiviteter du undvikit på grund av ångest.

KBT inkluderar exponeringsterapi, där du gradvis stöter på föremålet eller situationen som triggar din ångest så att du bygger förtroende för att du kan hantera situationen och ångestsymptomen.

Mediciner

Flera typer av mediciner används för att lindra symtomen, beroende på vilken typ av ångestsyndrom du har och om du också har andra psykiska eller fysiska hälsoproblem. Till exempel:

Vissa antidepressiva medel används också för att behandla ångestsyndrom.
Ett ångestdämpande läkemedel som kallas buspiron kan förskrivas.
Under begränsade omständigheter kan din läkare ordinera andra typer av mediciner, såsom lugnande medel, även kallade bensodiazepiner, eller betablockerare. Dessa mediciner är avsedda för kortsiktig lindring av ångestsymtom och är inte avsedda att användas på lång sikt. Några av dessa mediciner inkluderar; Dormicum (Midazolam), Xanax tabletter, Ativan (Lorazepam), Diazepam tabletter, Niravam tabletter, Alprazolam tablett, Rivotril (Clonazepam) och Librium (klordiazepoxid).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Köp piller online i Sverige