Receptbelagda läkemedel för viktminskning

Receptbelagda läkemedel för viktminskning

Är du vuxen som har allvarliga hälsoproblem på grund av din vikt? Har du testat kost och träning men inte lyckats gå ner tillräckligt i vikt? Om du svarade ja på dessa frågor kan ett receptbelagt viktminskningsläkemedel vara ett val för dig.

Receptbelagda läkemedel är läkemedel som en vårdgivare skriver ut åt dig. Du kan inte köpa dem från hyllan i en apotek som du kan köpa receptfria läkemedel.

Vet bara att du behöver använda receptbelagda viktminskningsläkemedel förutom – inte istället för – en hälsosam kost och träning.

Vem kan ta viktminskningsdroger?

Din vårdgivare kan föreslå ett viktminskningsläkemedel för dig i vissa fall. Dessa inkluderar om du inte har kunnat gå ner i vikt genom kost och träning och dina:

  • Body mass index (BMI) är större än 30. Det betyder att du lever med ett tillstånd som innebär att du har för mycket kroppsfett, som kallas fetma.
  • BMI är större än 27. Du har också ett allvarligt medicinskt problem kopplat till fetma, som diabetes eller högt blodtryck.
  • Innan du väljer ett läkemedel för dig tänker din vårdgivare på din historia och hälsoutmaningar. Sedan pratar din leverantör med dig om fördelarna och nackdelarna med receptbelagda viktminskningsläkemedel.

Dessa droger är inte för alla. Du bör till exempel inte ta receptbelagda viktminskningsläkemedel om du försöker bli gravid, är gravid eller ammar.

Hur bra fungerar viktminskningsläkemedel?

Receptbelagda viktminskningsläkemedel som du kan använda i mer än 12 veckor, som kallas långtidsanvändning, leder till stor viktminskning jämfört med en inaktiv behandling som inte använder medicin, kallad placebo. Kombinationen av viktminskningsmedicin och livsstilsförändringar leder till större viktminskning än livsstilsförändringar ensamma.

Att ta dessa läkemedel i ett år kan innebära en förlust av total kroppsvikt på 3% till 12% mer än den som förloras med enbart livsstilsförändringar. Det kanske inte verkar så mycket. Men att förlora 5% till 10% av din totala vikt och hålla den borta kan ha viktiga hälsofördelar. Det kan till exempel sänka blodtrycket, blodsockernivåerna och nivåerna av fetter i blodet som kallas triglycerider.

Vad du bör veta om viktminskningsläkemedel

Milda biverkningar, såsom illamående, förstoppning och diarré, är vanliga. De kan minska med tiden. I sällsynta fall kan allvarliga biverkningar inträffa. Det är därför det är viktigt att fråga din vårdgivare om alla behandlingsval. Och fråga om de möjliga fördelarna och riskerna med varje läkemedel.

Läkemedel för viktminskning kan vara dyra och betalas inte alltid av försäkringen. Fråga ditt försäkringsbolag om ditt skydd.

Många människor går upp en del av den vikt de förlorat när de slutar ta viktminskningsläkemedel. Men att utöva hälsosamma livsstilsvanor kan hjälpa till att begränsa viktökning.

Hur länge tar jag ett viktminskningsläkemedel?

Hur länge du tar ett viktminskningsläkemedel beror på om läkemedlet hjälper dig att gå ner i vikt. Om du har gått ner tillräckligt i vikt för att förbättra din hälsa och du inte har haft allvarliga biverkningar, kan din vårdgivare föreslå att du tar läkemedlet på lång sikt.

Om du inte har tappat minst 5 % av din kroppsvikt efter att ha tagit hela dosen av ett läkemedel i 3 till 6 månader, kommer din vårdgivare förmodligen att ändra din behandling. De kan byta dig till ett annat viktminskningsläkemedel.

Vilka läkemedel är godkända för viktminskning?

Sex viktminskningsläkemedel har godkänts av U.S. Food and Drug Administration (FDA) för långvarig användning:

Bupropion-naltrexon (Contrave)
Liraglutid (Saxenda)
Orlistat (Xenical, Alli)
Fentermin-topiramat (Qsymia)
Semaglutid (Wegovy)
Setmelanotide (Imcivree)
Efedrin HCL
Bontril tabletter
amfetamin tabletter
Belviq (Lorcaserin)
Adipex-P (fentermin 37,5 mg)

De flesta receptbelagda viktminskningsläkemedel fungerar genom att du känner dig mindre hungrig eller mättare. Vissa gör både och. Undantaget är orlistat. Det påverkar hur din kropp absorberar fett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Köp piller online i Sverige